Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τοποθεσία "Παληκκλήσι-Κόζιακος" - Εκκλησία Αγίας Άννας-Οσίου Δαυίδ


Εκεί που είναι σήμερα ο "Ι.Ν Οσίου Δαυίδ και Αγίας Άννας", στο Παληκκλήσι υπήρχε το εκκλησάκι του "Πρόδρομου" όπως το έλεγαν μέχρι πρόσφατα. 
Πάρα πολύ παλιά στο ίδιο σημείο υπήρχε το μοναστήρι του Προδρόμου και η περιοχή είχε πύργους και πολεμίστρες και ήταν πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Ας δούμε όμως την ιστορία του που αφηγείται η κ. Ελένη Βαϊνά-Μοτσιοπούλου η οποία  ήταν μικρή και τα θυμάται όλα αυτά μιας και γινόταν στην οικογένειά της. 
"Γύρω στα 1925, ο μπάρμπα Γιάννης ο Βαϊνάς (παππούς της κ. Ελένης) ονειρεύτηκε μια βραδυά έναν ασπρομάλλη γέρο να του λέει:
-Γιάννη, θέλω να πας να σκάψεις στο άη-δήμα (του παλιού πεσμένου ναού) να με βγάλεις. Σηκώνεται εκείνος  αμέσως, πάει σκάβει και βρίσκει όντως την εικόνα Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Πιάνει αμέσως και φτιάχνει ένα εκκλησάκι για την εικόνα με πέτρες και ξύλινη πρόσοψη (αντί για τζάμι όπως τα έφτιαχναν τότε). 
Η οικογένεια πήγαινε κάθε μέρα και άναβε το καντήλι στο εκκλησάκι μιας και το θεωρούσε σαν δικό της. Μια μέρα, περί τα 1950 ένας χωριανός πήγε να καθαρίσει και να κάψει εκεί κοντά στο χωράφι του γάβρα και πουρνάρια και πήρε καψαλός που πήγε και έκαψε το εκκλησάκι αλλά η εικόνα σώθηκε από την φωτιά. Τότε, η σύζυγος του παππού Γιάννη, Ευταλία πήρε την εικόνα, τη μετέφερε στο χωριό και την τοποθέτησε ευλαβικά στο σπίτι τους όπου άναβαν κάθε μέρα το καντήλι. 
Μια βραδυά μετά από καιρό η γιαγιά Ευταλία ονειρεύτηκε επίσης έναν ασπρομάλλη γέροντα να της λέει: 
-Ευταλία, να πάρεις την εικόνα και να την πας εκεί που ήταν πριν".  Σηκώθηκε το πρωί, πήρε την εικόνα και την πήγε ξανά στο καμμένο εκκλησάκι αφού μήνυσαν στον ξυλουργό του χωριού να φτιάξει νέο παράθυρο με τζάμι, όπως και έγινε". 
'Ετσι έμεινε το εκκλησάκι μέχρι πριν από λίγα χρόνια που στη θέση του, το 2003 κατασκευάστηκε το καινούργιο και πίσω του ανεγέρθη ο ναός του Οσίου Δαυίδ και της Αγίας Άννας. 

Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας λέει ότι εκεί πάνω στην τούμπα (ύψωμα χαμηλό και βατό) πήγαιναν τα κατσίκια και βοσκούσαν.  Κάποια μέρα, και ενώ ήταν περίοδος γέννας του κοπαδιού πήγε μια ετοιμόγεννη σε ένα σημείο και άρχισε να χτυπάει με το πόδια το έδαφος και να σκάβει. Όταν πήγε να δει ο μπάρμπα Γιάννης τί συμβαίνει είδε μέσα στο χώμα να ξεπροβάλει μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Την πήρε γεμάτος χαρά και την έβαλε στο εικονοστάσι στην καλύβα τους καθώς ήταν πολύ πιστοί. Όμως μετά από λίγα βράδυα η Ευταλία είδε στον ύπνο της τον άγιο που της έλεγε να τον γυρίσουν πάλι εκεί που τον βρήκαν. Έτσι την άλλη μέρα ο μπάρμπα-Γιάννης πήγε στο σημείο εκείνο που τη βρήκε, έχτισε ένα εκκλησάκι και έβαλε την εικόνα μέσα. 
 


 (δείτε το βίντεο)






































 (δείτε το βίντεο και στο vimeo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου