Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Το χωριό Καταφύγι σε υψόμετρο 1450μ μέσα στα Πιέρια Όρη

Το Καταφύγιο ή Καταφύγι (ή Καταφύ) είναι ορεινό χωριό,   χτισμένο σε μέσο υψόμετρο 1.450 μέτρων στις πλαγιές των Πιερίων και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδος. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Σερβίων - Βελβεντού Κοζάνης και ο μόνιμος πληθυσμός του σύμφωνα με την ελληνική απογραφή του 2011 είναι 28 κάτοικοι.
Η παράδοση αναφέρει πως οι κάτοικοί του ζούσαν σε ένα ένα έφορο χωριό, ονομαζόμενο Ποδάρι στις όχθες του Αλιάκμονα, αλλά επειδή καταπιέζονταν από τους Τούρκους αποσύρθηκαν στις απόκρημνες και δασωμένες πλαγιές των Πιερίων , όπου είχαν τις στάνες τους. Οι οικογένειες αυτές όπως αναφέρει η παράδοση, αφήσαν δύο ζώα να ανέβουν στα Πιέρια. Εκεί όπου θα έβρισκαν νερό και κατάλληλο χώρο θα δημιουργούσαν το νέο χωριό. Τα ζώα, σύμφωνα με την παράδοση έφτασαν στο σημείο πού σήμερα είναι το χωριό.
Εκεί δημιούργησαν και τον πρώτο οικισμό, χτίζοντας τον Ναό του Αγίου Νικολάου γύρω στα 1740 - 1750. Το χωριό ονομάστηκε "Καταφύγιο" λόγω της απόρθητης τοποθεσίας του.
Προπολεμικά αποτελούσε ανεξάρτητη κοινότητα. Το χειμώνα του 1943 και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου τα κατοχικά στρατεύματα έκαψαν το χωριό και οι κάτοικοί του κατέφυγαν μετά τη λήξη του πολέμου στον Βελβενδό, στην Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και στην Κατερίνη όπου κατέλυσε και ο μεγαλύτερος όγκος του χωριού δημιουργώντας τον ομώνυμο συνοικισμό των "Καταφυγιωτών".
Το Καταφύγιο ή Καταφύγι είναι η γενέτειρα του ήρωα του Καζαντζάκη Αλέξη Ζορμπά, ο οποίος λεγόταν Γιώργος Ζορμπάς. Στο χωριό διασώζεται και το οικόπεδο του σπιτιού του, στα ερείπια του οποίου έχει χτιστεί ένα οίκημα που θα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. 
Επίσης, το χωριό είναι η γενέτειρα του Ακαδημαϊκού Ιωάννου Τσικοπούλου, του αειμνήστου Μητροπολίτου Χίου Νικηφόρου Τζιφοπούλου και του Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου Ζηζιούλα.
Σήμερα το Καταφύγι, κατοικείται μόνο τους θερινούς μήνες, και έτσι αναβιώνει έστω και για λίγο το όμορφο χωριό των Πιερίων.
 Το φυσικό τοπίο είναι εκπληκτικό και μοναδικό. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το χωριό είτε από το Βελβενδό, είτε απο τα Ριζώματα και το Δάσκιο, είτε από την πλευρά του Ελατοχωρίου Πιερίας, μέσα από μία μαγευτική διαδρομή στα Πιέρια Όρη.










ευχαριστούμε τη σελίδα "katafigi pierion" στο facebook για τις φωτογραφίες.
πληροφορίες wikipedia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου