Τρίτη 2 Μαΐου 2017

2 Μαϊου. Τα Ριζώματα τιμούν τον πολιούχο και προστάτη Άγιο Αθανάσιο. Χρόνια μας Πολλά !!

Ο Άγιος Αθανάσιος Στα Ριζώματα



Κάθε χρόνο στις 2 Μαϊου, στον Άγιο Αθανάσιο Ριζωμάτων Ημαθίας τιμούν τον πολιούχο του χωριού με παραδοσιακά τραγούδια, χορούς και φορεσιές. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας (295-373 μ.χ. - πατριάρχης Αλεξανδρείας) είναι εξέχουσα μορφή της Χριστιανικής Εκκλησίας που διακρίθηκε για τους μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες του υπέρ της ορθής πίστης και εναντίον της αίρεσης του Αρειανισμού. Γι’ αυτό τον λόγο ονομάσθηκε από την εκκλησία Μέγας. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου η Ορθοδοξία τιμά την ανακομιδή των λειψάνων του.
Χρόνια πολλά και ο άγιος να μας φυλάει !!!


Βίντεο από την 2 Μαϊου 2017:



Βίντεο από την 2 Μαϊου 2014: 



Βίντεο από την 2 Μαϊου 1993 


Βίντεο από την 2 Μαϊου 1992



(Απόσπασμα από το πέρασμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από τον Άγιο Αθανάσιο).
"Μια Κυριακή βρέθηκε ο Άγιος στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που τότε ήταν μικρή διότι οι κάτοικοι ήταν λίγοι και μόλις τελείωσε η λειτουργία βγήκαν όλοι μαζί στο προαύλιο, στάθηκε στο ψηλότερο σημείο ανάμεσα στις δύο αιωνόβιες βελανιδιές και μίλησε για την πίστη στο Χριστό, την πατρίδα και την ελευθερία της.
Είπε "καλύτερα φέσι παρά τιάρα" εννοώντας πως δύσκολα ο Έλληνας χριστιανός μπορεί να
ασπασθεί τον μουσουλμανισμό όσο κι αν υποφέρει ενώ οι καθολικοί με τα σατανικά μέσα που διαθέτουν μπορούν να δελεάσουν τους χριστιανούς με το πρόσχημα πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ορθοδοξία και καθολικισμό. 
Είπε ακόμα πως "θα 'ρθει καιρός που η θάλασσα και τα πηγάδια θα βρωμίσουν και θα ξεραθούν"εννοώντας τη ρύπανση του περιβάλλοντος. 
"Θα γίνουν μεγάλες καταστοφές από πολέμους και αρρώστιες αν δεν μετανοήσει η ανθρωπότητα. Το ζωϊκό βασίλειο θα κατασταφεί και τη θέση του θα πάρουν οι μηχανές και τα σίδερα και ο λίγος κόσμος που θα επιζήσει θα βρίσκει ζώα μόνο σε πολύ απόμερες περιοχές. Στις μεγάλες καταστροφές καλότυχοι θα είναι εκείνοι στα ψηλά βουνά και στην ποδιά του Ολύμπου, εκεί που το κακό δεν μπορεί να φτάσει" . 
Σε μια άλλη μαρτυρία λέγεται πως ο Άγιος κοίταξε τον κάμπο και δάκρυσε, κοιτούσε τα βουνά και χαίρονταν και έλεγε : "Αυτός ο κάμπος πολύν κόσμο δα χάσει και αυτά τα βουνά πολύν κόσμο δα σώσν".
Στα Ριζώματα υπάρχουν δύο θέσεις που σχετίζονται με το πέρασμα του Αγίου. Η πρώτη είναι στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου (που όμως ο ναός είναι του 1916). Εκεί λέγεται ότι μίλησε από άλλους κοντά σε ένα παλώριο καραγάτσι (μαύρη φτελιά) και από άλλους κάτω από έναν πελώριο δέντρο (βελανιδιά) . Η δεύτερη λέγεται πως είναι στο κέντρο του χωριού, κοντά στο δημαρχείο. Εκεί υπήρχε μια βρύση που ερχόταν το νερό της από τη θέση "παλιοπλάτανος" και μια κρανιά. Εκεί ο Άγιος έκατσε και μαζί με τους παππούδες είπε πολλά").

(διαβάστε περισσότερα εδώ https://rizwmata.blogspot.com/2018/01/blog-post_10.html )



Φωτογραφίες από την 2 Μαϊου 2014  
(αναδημοσίευση από το inveria.gr)















Φωτογραφίες του Αγίου Αθανασίου από τον Απρίλιο 2017 













Οι βελανιδιές του Αγίου Αθανασίου τον Δεκέμβριο




(δείτε το βίντεο και στο Vimeo) 


επιμέλεια  - φωτογραφίες: Θωμάς Βαϊνάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου