Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Φύγετε φίδια, φύγετε γκουστέρια ..


Στις 25 του Μάρτη (ημέρα Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αλλά και της επανάστασης του 1821) γίνεται το έθιμο του εξορκισμού των ερπετών.
Τη μέρα αυτή, σύμφωνα με την λαϊκή μας παράδοση όλα τα ερπετά ξυπνούν από την χειμερία νάρκη και γι' αυτό, από τον φόβο κυρίως του επικίνδυνου δαγκώματος της οχιάς  κατά την καλοκαιρινή αγροτική περίοδο νέοι κυρίως οργανώνονταν σε ομάδες και με αναμμένους πυρσούς και κυπριά (κουδούνια ζώων) γυρνούσαν στους δρόμους του χωριού λέγοντας το παρακάτω τραγούδι:
"Φύγειτει φίδια
φύγειτει γκουστέρια
να ο παπάς που έρχεται 
με το κουτσολέμδο
θα σας κόψει το κεφάλι
θα σας ρίξει στο ποτάμι".

ή 

"Φύγειτει φίδια
φύγειτει γκουστέρια
η βαγγιλτζμός που ήρθει
δα σας κόψ'(ει) του κιφάλ'(ι)
δα σας ρίξ'(ει) στου ποτάμ'(ι)".

Το έθιμο ολοκληρώνεται με το μάζεμα των κουδουνιών που χρησιμοποιήθηκαν και απόθεσή τους στους φούρνους των σπιτιών που συμβολίζει το κάψιμο των επικίνδυνων ερπετών στην πυρά. 
του Γιάννη Τσιαμήτρου, από το βιβλίο "Λαογραφία και παράδοση των Ημαθιώτικων Πιερίων. Ένας κόσμος που χάνεται"  εκδόσεις iwrite.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολύ πολύ ενδιαφέρον και δείχνει το πώς η ελληνική παράδοση είναι ίδια ανά την Ελλάδα. Στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στο χωριό μου Αρτοπούλα Ιωαννίνων έλεγαν το εξής τραγούδι την παραμονή της 25ης Μαρτίου (απόγευμα της 24ης Μαρτίου), κρατώντας μόνο κυπριά (όχι πυρσούς):

    Φευγάστε φίδια,
    φευγάστε γκουστερίτσες
    έρχετ' ο Ευαγγελισμός
    με το σπαθί στο χέρι.
    Θα σας κόψει το κεφάλι
    και θα το ρίξει στο ποτάμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή