Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Οδηγός φιδιών. Πως αναγνωρίζουμε την οχιά και όλα τα άλλα ακίνδυνα φίδια.


Επειδή υπάρχουν μύθοι πολλοί στη χώρα μας και επειδή η γνώση είναι δύναμη ας αρχίσουμε αναφέροντας ότι όλα τα φίδια στην χώρα μας είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και άκακα εκτός της οχιάς, η οχιά όμως για να μας δαγκώσει πρέπει να την πιάσουμε ή να την πατήσουμε... Όλα τα φίδια όπως και την οχιά δεν τα σκοτώνουμε και τα αφήνουμε να συνεχίσουν το δρόμο τους καθώς όλα τα ερπετά της χώρας προστατεύονται από το νόμο. 
Οι οχιές είναι ήπιου χαρακτήρα φίδια, αργοκίνητα και ποτέ δεν θα μας πειράξουν αν δεν τις ενοχλήσουμε και νιώσουν απειλή. Ποτέ μια οχιά ή οποιοδήποτε άλλο φίδι δεν θα μας κυνηγήσει και όλα τα άλλα είναι μακρυνοί μύθοι  που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα όσο αληθοφάνεια και να είχαν όταν μας τα έλεγαν. 
Δείτε παρακάτω πως να αναγνωρίζετε τα φίδια: 

Πως αναγνωρίζουμε την οχιά : 





Τα άλλα άκακα και ακίνδυνα φίδια της χώρας μας:

 

Οι οχιές

Το δάγκωμα της οχιάς αναγνωρίζεται από τα δύο σημαδάκια που αφήνει.
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η βαρύτητα της δηλητηρίασης εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες.
Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, η γενική κατάσταση της υγείας, η θέση και το βάθος του δήγματος.
Ρόλο παίζει επίσης το μέγεθος του φιδιού και το αν μετακινήθηκε ή όχι το θύμα.

Τα συμπτώματα

Οι επιδράσεις των δηλητηρίων των φιδιών χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
  1. Στα τοπικά συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πόνος, οίδημα, μελανιές και φυσαλίδες που επεκτείνονται μέσα σε λίγες ώρες. Οι φυσαλίδες μπορεί να επιμολυνθούν από μικρόβια και να εξελιχθούν σε γάγγραινα.
  2. Στα γενικευμένα συμπτώματα. Εκδηλώνονται σε περίπτωση που απορροφηθεί το δηλητήριο και είναι τα πιο ανησυχητικά. Συμπεριλαμβάνουν έμετο, αδυναμία, ζάλη, ρίγος με πυρετό, εφιδρώσεις και αιμορραγικές εκδηλώσεις. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν ταχυκαρδία, υπόταση, shock, πνευμονικό οίδημα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Η αντιμετώπιση

Πρώτο μέλημα μετά το δάγκωμα είναι να ακινητοποιηθεί το θύμα, για να μην μπει το δηλητήριο στην κυκλοφορία του αίματος. Το ΕΚΑΒ συνιστά τα εξής:
  • Όχι περπάτημα.
  • Καθησυχασμός του θύματος.
  • Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων (π.χ. κάλτσα), πριν αρχίσει το οίδημα.
  • Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.
  • Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.
  • Όχι πάγος στο τραύμα.
  • Όχι ίσχαιμος περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το μέλος πιο ψηλά από το σημείο της πληγής, για να εμποδίσουμε τη διάχυση του δηλητηρίου, είναι λανθασμένη.
  • Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.
  • Όχι σύλληψη του φιδιού. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψετε στους γιατρούς.
  • Διακομιδή στο νοσοκομείο.

Η θεραπεία

Μετά από το δάγκωμα φιδιού, χρειάζεται να γίνει αντιτετανικός ορός. Αντιοφικός ορός γίνεται μόνο στο νοσοκομείο και δεν είναι πάντοτε απαραίτητος, αναφέρεται στο εγχειρίδιο του ΕΚΑΒ.
Επιπλέον, η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναφυλαξία σε άτομα που είναι αλλεργικά.

Κέντρο Δηλητηριάσεων

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Δηλητηριάσεων αποτελεί τμήμα του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».
Λειτουργεί όλες τις ημέρες και ώρες, δίνοντας πληροφορίες και οδηγίες στο τηλέφωνο 210 77.93.777.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου