Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Ο τραχανάς στα Πιέρια Όρη και η διαδικασία παρασκευής του.

Ο τραχανάς στα χωριά των Πιερίων είναι μια βασική διατροφική συνήθεια, ένα παραδοσιακό φαγητό προερχόμενο από τον βουκολικό τρόπο ζωής των ορεσίβιων ανθρώπων και μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας τόσης όσο η δύσκολη καθημερινότητα των αγροτών επιτάσσει.  Θεωρείται το αρχαιότερο φαγητό και παρασκευάζεται και μαγειρεύεται από τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Παρακάτω θα δούμε πως φτιάχνεται ο τραχανάς στα χωριά μας κάθε καλοκαίρι,  από τον Αύγουστο ως τις αρχές του Σεπτεμβρίου :

Πρώτα απ' όλα ψάχνουμε ειδικό στάρι για τραχανά, το πλένουμε καλά, το λιάζουμε μέχρι να ξεραθεί και μετά το καθαρίζουμε.
Μόλις ξεραθεί το στάρι πρέπει να το σπάσουμε σε μια μηχανή για να το κάνουμε μπλουγκούρι. 
Μετά σε ένα μπαγράτσι βράζουμε 2 κιλά κατσικίσιο γάλα ανά 1 κιλό μπλουγκούρι και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ξεκινάμε να ρίχνουμε μέσα το μπλουγκούρι με ένα πιάτο, λίγο-λίγο. 
Αραιώνουμε τη φωτιά σιγά-σιγά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει καλά. 
Μόλις βράσει, βγάζουμε το μπαγράτσι από τη φωτιά και το σκεπάζουμε καλά με ένα καλό μαντήλι και από πάνω ένα ταψί. 
Το αφήνουμε περίπου μισή ώρα να φουσκώσει και μετά με την κουτάλα το παίρνουμε και το βάζουμε πάνω στα τραπέζια να "τσιπώσει" ώστε να τρίβεται εύκολα.
Μόλις ξεραθεί το κοσκινίζουμε λίγο-λίγο και το απλώνουμε ξανά σε τραπέζια στον ήλιο για να στεγνώσει.
Μόλις στεγνώσει το απλώνουμε ξανά σε σκιερό όμως μέρος για δύο μέρες, όπου πια έχει την υφή που πρέπει.
Τώρα είναι έτοιμο να το βάλουμε σε σακουλάκια πάνινα και να το αποθηκεύσουμε σε μέρος σκιερό ! 
(η σελίδα μας ευχαριστεί την κ. Ελένη Μοτσιοπούλου και τον εγγονό της κ. Πετρόπουλο Δημήτρη για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες)














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου